5.2 Kritische vragen

Een goede fokker heeft de pups niet op “voorraad” en sommige fokkers werken met een wachtlijst. Het kan daarom zijn dat jullie een hele tijd moeten wachten om uiteindelijk een pup te kunnen kopen bij de fokker. Bedenk, een goede fokker heeft het beste voor met de pups en zal dus ook kritisch zijn waar de pups worden geplaatst. De fokker zal vragen aan jullie stellen bijv. over jullie woon/ werk situatie, wat jullie willen gaan doen met de hond en waarom jullie voor dit ras kiezen.

Maar ook jij kan een fokker (kritische) vragen stellen, want jullie willen een gezonde, goed gefokte hond waar ook de ouderdieren een goed leven hebben. 

welke vragen kan je stellen;

Vragen:Uitleg:
Vraag om de Gezondheidsuitslagen en kwalificaties van de ouderdieren
We hebben het over de erfelijke aandoeningen binnen een ras al uitgebreid gehad en hoe dit wordt vererfd. Ouderdieren die niet zijn getest kunnen mogelijk drager of lijder zijn van een aandoening en dit “onbewust” doorgeven aan hun nakomelingen. 
In het Verenigingsfokreglement staat beschreven welke kwalificaties ouderdieren minimaal moeten behalen om fokgeschikt te zijn. Dit kan doormiddel van een show of werk kwalificatie. 
Deze kwalificaties zijn er om te voorkomen dat er fouten in het ras sluipen. Honden met gebitsfouten, knikstaarten, niet ingedaalde ballen of te groot/ te klein zijn zullen geen kwalificatie behalen en mogen dus niet ingezet worden voor de fok. 

Stambomen inzien van de ouderdieren
Heeft 1 van de ouderdieren geen stamboom dan krijgen de pups ook geen stamboom. Je kan er dus niet 100% vanuit gaan dat de ouderdieren ook echt de ouderdieren zijn van de pup en welke mogelijke eerdere kruisingen of inteelt er heeft plaats gevonden. Hierdoor is de kans op erfelijke ziektes groter. 

Hoe oud is de moederhond? en hoeveel nesten heeft zij al gehad?

Er zijn meerdere regels waar een fokker aan moet voldoen om het welzijn en de gezondheid van de teef te waarborgen. 
 
*Let op dit zijn enkele regels die staan beschreven in het kynologisch regelement van de Raad van Beheer. Rasverenigingen mogen deze regels verzwaren maar niet versoepelen. Het verenigingsfokreglement van de rasvereniging is altijd lijdend. 
 
Hier een aantal voorbeelden: 
1.     De teef mag niet gedekt worden voor zij een leeftijd van 16 maanden heeft bereikt. 
2.     Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 6 jaar heeft bereikt 
3.     Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 9 jaar heeft bereikt. 
4.     Tussen de geboorte van de nestjes moet minimaal 12 maanden zitten. Zo heeft de teef voldoende tijd om zelf te herstellen. 
5.     De maximaal aantal nesten dat een teef mag krijgen in haar leven is 5 
6.     Een teef mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of haar kleinzoon. 

Waarom heeft de fokker voor deze combinatie gekozen?
Een combinatie maak je als fokker niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Verderop in deze training kan je precies lezen wat erbij komt kijken. Een fokker moet altijd kunnen verantwoorden waarom zij deze combinatie heeft gemaakt. 

Wat doet de fokker aan de socialisatie?

Er gaat enorm veel tijd zitten in het fokken en begeleiden van een nestje puppy’s. De fokker moet de pups alles leren wat een pup na de verhuizing ook mee gaat maken. 
Denk hierbij aan; 
Huiselijke geluiden, dit gaat niet als de pups in een schuur verblijven. 
Verkeer, lopen aan een riem, kinderen, evt. andere huisdieren ect. 
Ook als er te veel nestjes aanwezig zijn moet je je afvragen of de fokker wel genoeg tijd heeft om al deze pups goed te socialiseren. 
Is de fokker een hondenleven lang bereikbaar voor vragen?Sommige rassen kunnen wel 16 jaar oud worden. In die 16 jaar is het prettig en wenselijk als de fokker klaar staat om de vragen te beantwoorden.

Is er een contract? 

Het is wenselijk om te werken met een contact. Hierin staat beschreven wat er gebeurd om het moment dat er erfelijke ziektes worden ontdekt.
lees het contract altijd eerst goed door voordat jullie hem tekenen.

Kan of wil een fokker 1 van deze vragen niet beantwoorden, zijn de antwoorden ontwijkend en onduidelijk en/of stelt de fokker jullie geen vragen? Dan moet je jezelf afvragen of deze fokker echt betrokken is bij de pups en het beste met ze voor heeft of dat het een manier is om makkelijk snel geld te verdienen.