5.1 Het vinden van een geschikte fokker

Broodfokkers en hondenhandelaren

Je hoort tegenwoordig veel over broodfokkers en hondenhandelaren. Pups worden op verkoopsites aangeboden, ze zijn bijna altijd wel voorradig en je kan ze zo meenemen, dit zijn al drie dikke rode vlaggen!!

Heeft de fokker meerdere nestjes per jaar van verschillende rassen? en/ of mag je de overige honden niet zien? Dan kan je te maken hebben met een broodfokker of een handelaar. 

Een broodfokker fokt meerdere nesten en soms ook meerdere rassen per jaar. Zij kunnen goed leven van het fokken. Vaak schiet het in de socialisatie enorm te kort doordat pups bijv. in een schuur leven. Er word weinig tot geen aandacht geschonken aan het welzijn van de ouderdieren en zij krijgen meerdere nesten per jaar om zo veel mogelijk pups te produceren.

Een handelaar haalt de pups te jong (vaak al met 5 weken) uit het buitenland (Oost- Europa) om ze hier voor veel geld te verkopen. Deze pups zijn te vroeg bij hun moeder weggehaald en hebben een traumatisch transport achter de rug waarbij ze met kratten vol dagenlang in een bus hebben moeten zitten. Deze pups lopen allemaal een sociale achterstand op. Ook zijn deze pups vaak ziek en ongeent de grens over gegaan, wat hier voor heel veel gezondheidsproblemen kan zorgen bij de overige Nederlandse honden. Denk hierbij aan Rabiës (hondsdolheid) Parvo, distemper en Hepatitis. 

Pups mogen pas met 15 weken de grens over

Wist je dat een puppy pas met een leeftijd van 15 weken pas de grens over mag ?Dit komt omdat ze de Rabiës vaccinatie (Hondsdolheid) moeten krijgen. Dit mag pas vanaf een leeftijd van 12 weken en daarna zit er een wachttermijn op van 3 weken.

Waar moet je op letten als je bij een nestje pups gaat kijken?

Moederhond moet altijd aanwezig zijn.
Word er gezegd dat de moeder er even niet is of ligt te rusten? Dan zijn deze pups niet geboren bij de fokker. De teef moet altijd aanwezig zijn zij is het belangrijkste in de opvoeding van de pups, zij leert ze de hondentaal. Koop geen pup bij een fokker waar de moederhond niet aanwezig is.
Is de teef wel aanwezig let dan goed op het gedrag van de teef. Het gedrag van de teef geeft jou veel informatie over de pups. 
Een teef die net pups heeft gehad kan beschermend overkomen naar vreemde mensen maar ze mag nooit bang of agressief zijn. 

Wie is de vaderhond? 
Vaderhond is soms niet aanwezig omdat de fokker zelf geen reuen heeft. Maar de fokker moet wel kunnen vertellen waar hij woont en wat voor karakter hij heeft. 

Ligt het nest in huis?

Pups kunnen het beste onder huiselijke omstandigheden op groeien. Zo wennen ze aan alles waar ze in hun latere leven als huishond mee te maken krijgen. Pups die weinig meekrijgen van het dagelijks leven doordat ze in een schuur verblijven, wennen niet aan deze dagelijkse prikkels en kunnen problemen krijgen met hun prikkelregulatie, waardoor er gedragsproblemen kunnen ontstaan. 

Is het schoon in huis?

Het is belangrijk dat de omgeving waar de pups verblijven schoon en netjes is. Niet alleen vanwege de hygiëne maar ook voor de opvoeding van de pup. Een pup die in de viezigheid leeft zal sneller zijn nest bevuilen, en zal dit ook doen als hij is verhuisd. Dit bemoeilijkt de zindelijkheid
Ook de pups zelf moeten er schoon uitzien ook de ogen, oren en neus moeten schoon zijn.

Hoe reageren de pups op bezoek?

Ook in het nest zijn de verschillende karakters al goed te zien, het kan daarom zijn dat er een enkeling niet direct naar je toe komt maar even achter blijft en niet zo enthousiast reageert als de rest. Dat is niet erg, vaak hebben deze pups net wat meer tijd nodig. 
Maar de meerderheid van de pups horen niet bang te zijn als er bezoek komt. Is dit wel het geval dan is dit een slecht teken. Gezonde, sociale pups zullen naar je toe komen als je een nestje komt bekijken. 

Hoeveel pups zitten er in het nest?

Tref je de laatste pup en zijn de rest van de pups al “uitgevlogen” vraag dan altijd om foto’s van het volledige nest. Het is belangrijk om te weten of de pup broertjes en zusjes heeft gehad. Kan een fokker geen foto’s tonen van een volledig nest dan heb je te maken met een handelaar. *het kan voorkomen dat er een eenling geboren wordt
Vraag naar foto’s van de geboorte / eerste weken Kan een fokker geen foto’s tonen van de eerste weken of een compleet nest dan zijn de pups niet geboren bij deze fokker. Dit is een rode vlag en betekend dus dat je te maken hebt met een handelaar.