4.1 Wat zegt een stamboom

Een stamboom op zich zegt niet veel over de fokker. Elke fokker kan een kennelnaam aanvragen bij de Raad van Beheer en toch nog andere rassen met of zonder kennelnaam/ stamboom fokken. Ook is het dan nog steeds de vraag of de fokker voldoet aan de eisen die de rasvereniging stelt. Een fokker die niet is aangesloten bij de rasvereniging, hoeft namelijk niet aan deze criteria te voldoen en kan dus fokken zonder kwalificaties en gezondheidstesten. 

Dat zegt niet per definitie dat een fokker die niet is aangesloten bij de rasvereniging een slechte fokker is, maar andersom is het net zo, een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging is niet per definitie een goede fokker. 

Een goede fokker zal er alles aan doen om de kwaliteit van het ras te verbeteren, zowel op lichamelijk gebied als op gezondheid. 

Vraag daarom altijd naar de regels en gezondheidsuitslagen die in het VFR van de desbetreffende rasvereniging staan beschreven, vraag ook naar de testen die niet verplicht zijn binnen de rasvereniging.

Een stamboom zegt wel wat over de hond, je weet precies welke voorouders erachter zitten en of er inteelt heeft plaats gevonden. Bij inteelt wordt de kans op erfelijke ziektes vele malen groter. 

Je kan alle gegevens van een stamboomhond inzien via www.dutchdogdata.nl. Alle gegevens zoals voorouders, nakomelingen, nestgenoten en een gedeelte van de gezondheidstesten zijn hier te vinden. 

Oude stamboom tot 2020
Nieuwe stamboom sinds 2020