3.1 Erfelijke aandoeningen hoe zit dat?

Tijdens het verkrijgen van informatie over je ras, is het wenselijk om te gaan kijken welke erfelijke ziektes er binnen jouw ras keuze zijn. Dit kunnen erfelijk aandoeningen zijn die via een DNA test te testen zijn maar heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), patella luxatie (PL), doofheid, hart & oogafwijkingen worden getest bij een specialist d.m.v. röntgen, echo of onderzoek.

Helaas zijn veel internetsites niet up-to-date met de meest voorkomende erfelijke ziektes die te testen zijn via het DNA. Informeer daarom altijd bij de rasvereniging of fokker welke mogelijke erfelijke ziektes er spelen binnen een ras vraag daarbij ook om de niet verplichte testen. 

Kijk daarna het VFR (verenigingsfokreglement) na, hierin staan de regels waar een fokker aan moet voldoen. 

Denk hierbij aan de maximaal aantal nesten, de minimale/ maximale leeftijd van de teef, hoeveel tijd er tussen de nesten moet zitten, benodigde kwalificaties en welke gezondheidstesten verplicht zijn. 

Staar niet blind op de verplichte gezondheidstesten, als het goed is heb je informatie vergaard over de meest voorkomende erfelijke ziektes binnen je ras keuze. Het kan namelijk zo zijn dat er meer erfelijke ziektes binnen het ras spelen dan de rasvereniging verplicht.